Statistikkhjelpen

Karl Ove Hufthammer har en liste over feilene du vanligvis gjør i statistikk. Helst vil han hjelpe deg før du rekker å begå dem.

Når tallene blir mange og vanskelige, er hjelpen bare en e-post unna. På Kompetansesenter for klinisk forskning (KKF) i Bergen tar biostatistiker Karl Ove Hufthammer imot spørsmål om tips og veiledning på statistikk.  Han hjelper forskere innen medisin og helsefag med alt fra forskningsplanlegging til hjelp med selve analysen av kliniske forsøk.

Det eneste kriteriet for å be om hjelp er at prosjektet er tilknyttet Helse Vest eller et tilhørende helseforetak. Hufthammer forteller at problemstillingene ellers er svært forskjellige. I siste nyhetsbrev fra Kompetansesenteret presenterte han en lang liste over vanlige statistikkfeil forskere gjør – og dette gjaldt bare registrering og lagring av data!

Bedre føre var

Statistikeren kan heldigvis bidra både med lite og stort, men vil gjerne tidlig inn i prosjektene.

– Litt for ofte kommer spørsmålet om hjelp litt for sent, sier Hufthammer.

– For eksempel er det bra å ha med en statistiker når en planlegger hvor mange pasienter som må med i en undersøkelse for å få pålitelige resultater. Kanskje kan en velge et annet design som gjør at en kan klare seg med færre pasienter, eller at prosjektet blir billigere, sier Hufthammer. Blant de alvorligste problemene et forskningsprosjekt kan havne i, er nettopp manglende grunnlag for å konkludere grunnet for lite pasientdata.

Ønsker flere i Førde

I noen prosjekter går statistikeren tungt inn i selve analysen, og blir gjerne medforfatter når resultatene publiseres. I andre tilfeller ønsker forskeren bare en sjekk på at alt er gjort riktig.

– Hovedsakelig prøver vi å følge prosjektene langsiktig, forteller Hufthammer.

Pågangen fra Førde kan godt bli større, synes statistikerne på Kompetansesenteret. Som en del av jobben reiser Hufthammer og en kollega rundt i regionen dit forskerne sitter, og i Førde er det foreløpig god tid mellom oppgavene.

Variert materiale

Blodverdier, vekt og høyde, levetid og effekt av behandling – medisin og helsefag byr på mye som kan telles og måles med kvantitative metoder. I tillegg kommer målinger av mer subjektiv art, som indikatorer på livskvalitet, smerte og psykisk helse.

– Noe av det beste med jobben min er at den er så variert, synes Karl Ove Hufthammer. Han svarer på spørsmål om alle faser av forskningsprosjektet, fra valg av design til presentasjon av resultater i tabeller og grafer. Til og med artikler som er avvist med elendige kritikker kan «reddes» og bli til presentable forskningsresultater.

– Vi hjelper til uansett, en må alltid prøve å få noe ut av et prosjekt, mener Hufthammer.

Kontakt

Planlegger du et kvantitativt forskningsprosjekt, eller trenger du hjelp med et prosjekt du allerede jobber med? Send en e-post til kkf@helse-vest.no og beskriv problemstillingen du trenger hjelp med. Se ellers KFFs hjemmesider.