Tett på tallene

Seks studenter, to professorer, og fire dagers innføring i kvantitative metoder. Et særdeles godt tilbud – langt utenfor komfortsonen.

– Hva betyr randomisering?

Et tålmodig professorblikk skuer ut over seks mysende studenter. Til vanlig er vi fagpersoner, rådgivere og ledere. I dag har vi havnet tilbake på skolebenken, på kurs i kvantitativ metode. At det er en kyndig forsker med all verdens erfaring som spør kjennes akkurat nå litt overveldende.

Jeg har satt meg litt for langt forran, tenker jeg.

Godt i gang med praktiske oppgaver

– Tilfeldig? At utvalget er tilfeldig?, prøver jeg.

– Nja, det har med tilfeldighet å gjøre, svarer professoren, Magne Arve Flaten. Til daglig instituttleder og forsker ved psykologisk institutt ved NTNU, og professor II ved Høgskulen i Sogn og Fjordane. I dag kursleder på oppdrag for Senter for helseforskning.

Ikke akkurat riktig altså, men ikke helt på jordet. Heldigvis har mine medstudenter også funnet igjen stemmen. Jeg lar noen andre gjøre neste forsøk. Vår ryddige professor samler våre stikkordsmessige forslag til en korrekt forklaring.

Selvfølgelig, tenker jeg. Det var jo det jeg mente å si. Men kan jeg det egentlig, hvis jeg må famle meg fram til korrekt formulering?

– Denne boken brukte jeg da jeg tok hovedfag, og den slår jeg gjerne opp i fremdeles. Se, den faller snart i fra hverandre, sier Ellen Karine Grov, kursleder nr. 2. «Statistikk» står det over hele forsiden på den lefsete boka hun holder opp.

Det er sjelden statistikkbøkene blir utdatert. Heldigvis holder det vi lærte på universitetet, fortsatt vann.

Kunnskapen, derimot, er flyktig. Hvordan skulle man nå forstå dette standardavviket? Hva betyr frihetsgrader? Hvordan bør du analysere et skjevt utvalg?

Hvordan skal forskningsresultatene presenteres?

Vi har alle lært om statistikk før, pugget begrepene, kanskje brukt metodene i en fordums studieoppgave, men i dag er vi her for å hente kunnskapen tilbake.

Felles er interessen for å bruke metodene i forskning og arbeid. Ingen spørsmål er dumme. Alle må frem med kalkulator og løse regneoppgaver, frem til tavla for å legge frem resultater i øvingsscenarioer.

Halvveis ute i kurset er svarene allerede litt sikrere, spørsmålene litt spissere. Korrelasjonsanalysens Soria Moria skimtes i det fjerne.

 

Av Ragna Lillevik