Fag, fnis og frieri
Forskningsdagene i Førde skeiet ut med stand-up på en torsdag, strammet seg til med fag på fredag og endte med frieri på lørdag.
Eva Marie Halvorsen står på sitt dekankontor med sykepleieuniformen fra 70-tallet på og ser en anelse blek ut om nebbet.
– Har jeg underkjolen langt nok…?, spør hun, kikker ned og forsikrer seg om at blondekanten er godt synlig under skjørtet. Hun fisker to blanke pelsdyr opp av en gammel doktorveske, slenger dem om halsen, ombestemmer seg og stapper dem tilbake der de kom i fra.
– Nei, jeg får heller ta dem opp der nede.
Der nede, det er scenen på Akutten studentpub. Det er torsdag kveld, det er duket for stand up-aften og dekanens tomsete alias, søster Nully, skal i aksjon.
– Er de klare da? Har de kommet?
Visst har de kommet. 120 stoler er presset inn i det lille pub-lokalet, og hver eneste en var fylt med en blid og kanskje brisen student for femten minutter siden. På en liten scene foran står to mikrofonstativer godt opplyst og venter på søster Nully, som skal få studentene til å hikste av latter med sine forskningsteorier. De venter på fire nervøse forskere fra høgskola og Helse Førde som ikke har noe kostyme å skjule seg bak, som hver for seg skal gripe sitt publikum helt uten hjelpemidler. Og de venter på kveldens høydepunkt, stand up-komiker og lege Jonas Kinge Bergland, som skal kna hver eneste lattermuskel i kroppen godt og grundig i 70 minutter. De er klare for å bli underholdt.
Det blir en fantastisk kveld.
Seriøst på en fredag
Fredag begynner stramt og seriøst på slaget åtte som om ingen ting har hendt. Auditoriet på Førde sentralsjukehus er fullt av hvite frakker som har kommet for å høre deres kollega Arvid Haugen fortelle om sjekklister. Det er ukas anledning til å være skikkelig, skikkelig fagnerd.
Disse veldig sammensatte og samtidig spesifikke problemstillingene som forskerne elsker å fordype seg i, de får de lov til å fortelle oss om i dag. Som studenter og kollegaer kan vi «shoppe» fra menyen med tematikk og problemstillinger; hva med tjue minutter om brukermedvirkning, eller framtidas patologi? Kanskje vi skal høre på sjukepleieren som forteller så engasjert om hvordan hjertesviktpasienter kan ivaretas når alt håp er ute, eller lære noe nytt om matematikk og flaskehalser i kommunikasjon fra en ingeniør.
Frieri på lørdag
Lørdag! Det er tid for å smelle av alt krutt vi har igjen. Den glassdekte brua mellom handelshusene i Førde er invadert av legoroboter, avanserte datamaskiner, sjukehusremedier, batteridrevne bier. Familier på handletur blir utsatt for frieri fra alle kanter fra byens kunnskaps- og utdanningsorganisasjoner, og ungene elsker det. Kanskje vil akkurat denne opplevelsen så noen spirer til flere ingeniører og sjukepleiere i framtida.