Korleis førebygge fleire beinbrot?

Anja Myhre Hjelle disputerer torsdag 17.06.21 for Ph.D.-graden ved Universitetet i Bergen. Foto: David Zadig

Anja Myhre Hjelle disputerer torsdag 17.06.21 for Ph.D.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlinga: «Risk factors for fracture and fracture severity of the distal radius and ankle. – What about osteoporosis, celiac disease, and obesity?»

Bakgrunn
Beinbrot utgjer ei stor belastning både for individ og samfunn. For den det rammar, fører brot til smerte, redusert livskvalitet, kanskje også til uførleik og auka dødelegheit. Ressursbruken i samfunnet er enorm. Parallelt med aukande aldring i befolkninga, forventast ein betydeleg auke i brotførekomst.

Hovudmålet med denne avhandlinga er å bidra til betre brotførebygging i dagleg klinisk praksis gjennom auka kunnskap om risikofaktorar for brot, med fokus på cøliaki, osteoporose og overvekt. Avhandlinga er basert på ein case kontroll studie som inkluderte pasientar med akutt brot i Helse Førde i mars 2014 til januar 2017.

Resultat
Den første artikkelen var ein oversiktsartikkel om cøliaki og risiko for brot hos vaksne. Cøliaki gir ein moderat auka risiko for brot. Artikkelen konkluderer med at vaksne pasientar med cøliaki bør bli vurderte for beintetthetsundersøking.

I den andre artikkelen undersøker vi førekomst av positiv IgA transglutaminase 2 (TG2), ein blodprøvemarkør for cøliaki, og kjent cøliaki hos pasientar med brot samanlikna med kontroller utan brot. 2.5 % av brotpasientane hadde positiv TG2 samanlikna med 1 % i kontrollgruppa, men forskjellen var ikkje signifikant. Vi konkluderer med at generell screening for cøliaki hos alle brotpasientar ikkje er indisert, men at terskelen for å undersøke ved mistanke om cøliaki bør vere lav.

Den tredje artikkelen belyser om kompleksitet av eit distalt radiusbrot kan seie noko om sannsynet for osteoporose. Vi grupperte radiusbrota ved hjelp av eit klassifikasjonssystem frå vanleg klinisk praksis, og konkluderer med at det ikkje var ein samanheng mellom aukande kompleksitet og større odds for osteoporose.

I den fjerde artikkelen ser vi på faktorar som gir auka risiko for ankelbrot og på plasseringa av brotet. Studien viser at overvekt aukar risiko både for ankelbrot og for instabilitet av ankelbrotet. Osteoporose ga ikkje sikkert auka risiko for ankelbrot.

Konklusjon
Å forstå korleis vanlege medisinske tilstandar som osteoporose, cøliaki og overvekt påverkar brotrisiko er viktig for å kunne identifisere dei med auka risiko, og dermed behandle og førebygge brot. Denne avhandlinga bidreg til auka kunnskap på dette vide forskingsfeltet, og vi håpar den også kan bidra til utviklinga av nye retningslinjer til dagleg nytte for klinikarar.

 

Anja Myhre Hjelle, født 1977, opphavleg frå Måløy, no busett i Førde, gift og har 2 barn. Ho er overlege ved revmatologisk avdeling i Helse Førde, og har sidan 2017 vore 50 % stipendiat ved Universitetet i Bergen, Institutt for Global Helse og Samfunnsmedisin. Avhandlinga baserer seg på data frå FABB-studien, som inkluderte 600 pasientar med brot i ankel og handledd og kontrollar frå det tidlegare Sogn og Fjordane fylke for å undersøke risikofaktorar for beinbrot og osteoporose.

Prøveforelesing:
Tid: 17.6.2021 – 10.15–11.15
Stad: Digitalt møterom

Disputas:
Tid: 17.6.2021 – 12.15–15.00
Stad: Digitalt møterom