Det enkle er ofte det beste

Livsstilsfaktorer, biomarkører, kompetanseutvikling, selvråderett, kreftdiagnostikk og tverrsnittstudier. Forskerne våre liker store og kompliserte ord. Hvordan går det når de skal fenge et publikum i fart?

Akkurat det er hovedutfordringen når forsknings- og utviklingsarbeid skal presenteres med en poster, enten formålet er vitenskapelig formidling eller folkelig opplysning. Heder og ære deles ut hvert år under Forskningsdagene til de som mestrer denne kunsten best, og utstillerne i Førde konkurrerer i tre kategorier; beste studentposter, beste forskningsposter og beste kvalitetsposter og populærvitenskapelige formidling.

Sterk konkurranse

Professor Astrid Wahl, kommunikasjonssjef Terje Ulvedal og førstelektor/instituttleder Kari Aaberge utgjorde juryen som skulle kåre årets beste postere, og de tre var spesielt fornøyd med kvaliteten i studentkategorien. Det gir en ekstra fjær i hatten til sjukepleiestudentene Marte Enga, Hilde Frøholm og Lene Johansson. De tre stakk av med seieren takket være en poster med helsefremmende budskap kalt «Eg skal aldri meir ha nugatti på skiva».

Juryen berømmet posteren for et enkelt, godt og aktivt språk, og et innholdet som oppleves relevant for leseren.

Det enkle er ofte det beste

Det sa juryen da de annonserte vinneren av beste poster for kvalitetsprosjekt og populærvitenskapelig formidling: «Svolten som blir oversett» av Bente Gunn Melheim. Både form og innhold falt i smak hos ekspertene. I prosjektet har Melheim gjort bruk av studenter i praksis for å teste et hjelpemiddel for å kartlegge ernæringsstatus hos pasienter i hjemmesjukepleien, og på posteren ble temaet presentert med ett enkelt bilde.

– Posteren har ikke et overforbruk av bilder, men viser med ett bilde hva prosjektet går ut på. Prosjektet som presenteres har høy relevans i dagens samfunn der den eldre befolkningen er økende, lød det i juryens bedømmelse.

Liker ikke tabeller

Prisen for beste forskningsposter ble tildelt stipendiat Hege Kristiansen for posteren «Lifestyle factors and overweight in Norwegian children aged 6-15 years”. Selv med mange tall og engelsk språk fikk Kristiansen fram sine resultater på en måte som holdt på leserens nysgjerrighet og overbeviste juryen. Men at hun skulle få ros for tabellen med resultater hadde ikke Kristiansen forventet.

– Posteren er et eksempel på god bruk av tabell i en forskningsposter som gir enkel og grei informasjon til leseren, med akkurat passelig tall, mente juryen.

– Jeg liker ikke tabeller i postere selv, men noen ganger må det til, svarte Kristiansen.