Forfatterfeber i Førde?

Avdeling for helsefag feiret denne uka tre bokutgivelser med lokale krefter. Dekanen håper skrivesjuka brer om seg.

Siv Førde, Toril Midtbø og Irene Valaker har alle brukt betydelig med timer over tastaturet de siste par årene for å fange sin fagkunnskap mellom stive permer. Denne uken kunne de stolt presentere resultatene for sine kollegaer på avdeling for helsefag i Førde.

Hjertesaken ble til bok

Førde har gått veien til forfatterskapet alene og utgitt en egen fagbok dedikert til sin hjertesak som psykiatrisk sjukepleier: flyktningebarn. Boken «Tapt barndom… eller?» handler om helsefremmende og psykososialt arbeid blant enslige barn og unge med traumeerfaringer. Førde innrømmer gjerne at boken er «biografisk forankret» i eget virke og et brennende engasjement for en stemmeløs gruppe. 20 års praksis ligger bak verket, og Førde bruker møter med barn og ungdom fra sitt arbeid som sjelsettende case i boka.

– Dette er et gründerverk, og du har bedrevet gründervirksomhet i ditt arbeid, roste en rørt forskningsleder, Marit Solheim.

Boka ble storslått lansert på Litteraturhuset i Oslo. Det var en stolt høgskolelektor som kunne bla opp foran sine kollegaer ved høgskola senere samme uke og begynne med ordene: «Det er forfattaren sjølv som les».

Siv Førde leser fra boka «Tapt barndom… eller?» for sine kollegaer i Førde.

Fruktbare samarbeid

Midtbø og Valaker har begge deltatt i større samarbeidsprosjekter som har resultert i to antologier der også flere kollegaer ved Høgskulen i Sogn og Fjordane er representert. Med titler som henholdsvis «Rom for omsorg» og «Samhandling og kvalitet i helseorganisasjoner» røpes det at det er de store utfordringene i framtidas helseomsorg som står under lupen. Irene Valaker brukte anledningen til å rose sine medforfattere og redaktører for å stille gode og dagsaktuelle spørsmål, som for eksempel hvorfor samhandling er så vanskelig.

Mellom makt og autonomi

Det er Fagbokforlaget som har utgitt boka «Rom for omsorg?»

Toril Midtbø bidrar i boka «Rom for omsorg» med et tankevekkende case fra praksis, godt forankret i teoriens rammeverk for drøfting og diskusjon. Et økende antall demenssjuke eldre i hjemmesjukepleiens omsorg utfordrer profesjonen, mener hun. Sjukepleieren må ofte trå balansegangen mellom å hjelpe og å krenke pasientens autonomi og verdighet, og Midtbø brenner for pasientene.

– Autonomibegrepet står veldig sterkt i dag i våre helsetjenester og i lovverket, men hva er konsekvensene for de sårbare og svært avhengige demenssjuke pasientene? Som sjukepleiere må vi ha fokus på de sårbare, framhevet Midtbø da hun la fram sitt kapittel.

Inspirerende kollegaer

Dekan Eva Marie Halvorsen var svært stolt på bokmarkeringen i Førde.

– Dere inspirerer deres kollegaer til å følge i deres fotspor, roste hun. Halvorsen berømmet forfatterne for deres samfunnsengasjement og for fremtredende bidrag innen sine fagfelt, og ønsket seg friskt flere hele bøker fra avdelingen.